Saturday, October 8, 2011

Velika Skadarlija

Cetinjska 17
011/3349557
Da ne gnjavimo previše istorijatom ove stare, velike skadarlijske kafane. I ona je, poput svojih obližnjih sestara, nekada bila stecište boemštine (pijanaca sa fakultetskom diplomom), pisaca, slikara, glumaca i umetnika različitih fela. Ovih dana je situacija nešto drukčija. Na ovom mestu se danas okuplja vrlo šarenolika ekipa (od studentarije do sitnih privatnika), a tamburaški orkestri postepeno padaju u zaborav, dok njihovo mesto zauzimaju neke polugole vrištulje i pevci koji na crne cipele nose bele čarapice.

No, dobro, stari šmek još uvek nije nestao, i stanje još uvek nije toliko alarmantno. Ukoliko zasednete u toku dana, možete po relativno povoljnim cenama (ipak nešto višim od prosečnih) okrepiti svoja grla i stomake, a i uveče se možete lepo zabaviti uz svirce. Samo pazite da ne zabodete veče kada peva Jami (iz nekog razloga prva asocijacija na njeno ime nam je tužna poema Ivana Gorana Kovačića) ili nešto njoj slično. Nije baš neki prizor. Inače, prostor je veliki, bašta je prostrana, tako da je „Velika Skadarlija“ pogodna za neka veća druženja uz čašicu.

Klopa je ukusna, fina, porcija ni velika ni mala. Sredina neka. S druge strane,  porcija piva je neoprostivo tanušna (0,33 l), što nažalost postaje trend i po ostalim restoranima u Skadarskoj ulici. Pravi mali pivocid. Veliki minus je što vikendom ne možete da posedite k’o ljudi a da ne poručite večeru. Mo’š misliti...

Iće i piće: 3,5
Prateća kafanska rekvizita: 4

No comments:

Post a Comment