Wednesday, October 5, 2011

?

Kralja Petra 6
011/2635421
Kafana „?“ je najstarija beogradska kafana i predstavlja ponos i diku mnogih stanovnika glavnog grada, pa je i nama prirasla za srce. U bilo koje doba godine na ovom mestu se mogu videti popovi, čitav buljuk turista (to su oni što uporno nose japanke, i kad veje i kad sunce greje), kao i stara garda pijanih intelektualaca, koji će Vas rado uključiti u debatu na temu tipa „Ko je bio Tito?“ ili „Gde se krije blago templara?“.

„?“ je  ne samo najstarija, već svakako i jedna od najlepših beogradskih kafana. Enterijer je uređen tradicionalno srbijanski, tj. obiluje srpskim i otomanskim elementima. Najlepši deo ovog kultnog mesta je zavučena bašta u zadnjem delu kafane (ne mislimo na onih par stolova koji izlaze na ulicu). Jelovnik je bogat domaćim specijalitetaima kao što su Jagnjeće sarmice i Pasulj sa rebarcima. Svakako treba probati i Vodeničarsku mućkalicu, koja se služi u posudi napravljenoj od testa, tako uz glavno jelo možete pojesti i posuđe u kom se služi.

Ipak, koliko god mi voleli ovu kafanu – ni ona nije savršena: veličina porcije varira od jela do jela, cene su malo jače, a rakija nije domaća (što je, naravno, najveća zamerka). S druge strane, kuvana rakija je odlična (kao da je ne prave od ove već pomenute). Takođe, možete poručiti pivo ili vino, i sedeti satima. Osoblje pripada dobroj, staroj školi ugostiteljskih radnika, što će reći da ne zapošljavaju junoše s kojekakvim minđušama.
Iće i piće: 3,5
Prateća kafanska rekvizita: 6

No comments:

Post a Comment