Thursday, October 20, 2011

Peking

Vuka Karadžića 2
011/2181931
Ovo je najstariji kineski restoran. U Beogradu, naravno. Baštu nema, osim što leti izbace par stolica ispred lokala, a unutra je fino sređen – sa sve onim lampionima, resama, lepezama po zidovima i sličnim kineskim džidža bižama. Svetlo je 'nako žućkasto, pa izbegavajte da idete oko podne, čisto da Vas ne ošamari jaka dnevna svetlost u trenutku kad izađete iz restorana.
Što se kujne tiče, ona je pekinška. „Otkrili ste nam toplu vodu“, pomislićete Vi, ali ovo napisasmo zato što postoje razlike u okviru same kineske kuhinje (šangajski i penkinški kuvari se mrze, kolju, ili, u boljem slučaju, odbijaju da priznaju postojanje ovih drugih). Ipak, napomena je bila namenjena isključivo onim istinskim obožavateljima kineske klope – ostalim ljudima, odraslim na sarmi i punjenim paprikama, ova prethodna rečenica ništa neće značiti jer je sve to isto: mešano slano, slatko, kiselo i ljuto. Mnogi ljudi su popljuvali „Peking“, pa nismo mnogo očekivali kad smo banuli ovde. Ipak, klopa nas je prijatno iznenadila. Slano, slatko, kiselo, ljuto, ukusno i u velikoj porciji. Služe sve životinje na koje smo navikli, tako da pasa i mačaka nema. Treba probati patku na bilo koji od ponuđenih načina. Nalazite se u pekinškom restoranu, i greh bi bio da ne probate pekinšku patku. Ipak, za to zadovoljstvo treba izdvojiti i dobru svotu. Generalo gledajući – skupi su. Ne papreno, al' za nekih 200/300 dindži više nego u regularnim restoranima, dok su one jeftinije stvari u jelovniku služene u malim porcijama. Takođe, povremeno imaju neke akcije, al' to nismo izvideli. Treba pomenuti i slatkiše od kojih izdvajamo Pohovani sladoled i Pohovano voće. To ne košta puno, a jako je ukusno.
Služe kineska vina i rakije, ali smo prema tome bili sumnjičavi, pa smo naručili neka poznata pića. Ako ste avanturisičkog duha – probajte i javite nam. Budite srećni što ne služe kinesko pivo i vodku. Ta pića su jednostavno greh protiv alkohola, gastronomije i čovečanstva. Imaju i neke čajeve koje služe u onim lepim kineskim servisima (izgledaju k'o da su iz galerije primenjenih umetnosti, a ne iz bloka 70), tako da imate čime da sperete kinesku rakiju ukoliko ne valja.
Iće i piće: 3,75
Prateća kafanska rekvizita: 3,75

No comments:

Post a Comment