Thursday, March 22, 2012

Srpska kafana


Svetogorska 25
011/3247197

Locirana odma' do Ateljea 212, „Srpska kafana“ važi za leglo beogradske glumštine i njihove pratnje, što donekle i jeste istina. Dugo je nismo posećivali, rezignirani pričama koje kruže međ' srednjom i radničkom klasom: te skupo, te glumci..ma..kud ćeš gore? Ipak, vođeni avanturističkim duhom, rasipničkim potencijalom i stomacima željnih novih iskustava, hrana i pića – odlučili smo da zakoračimo u ovo ozloglašeno mesto..i prijatno smo se iznenadili.

Mudro izabrasmo termin posete „Srpskoj kafani“ – oko 8 uveče, za vreme predstave. Tako smo izbegli one proklete glumce, koji bi inače preplavili lokal. Prvi utisak je, dakle, bio pozitivan – mesto je lepo uređeno, 'nako starinski, u drvetu. Ipak, drugi utisak je već bio problematičan, a odnosio se na konobara koji je čvrsto odlučio da nas mrzi celo veče. Da l' delujemo k'o protuve, ili su čoveku jednostavno bili „oni dani“ – ne znamo, ali smo sigurni da nas je zamrzeo u trenutku kad smo ušli u kafanu. A možda i pre toga. Prvih 25 (i slovima- dvadeset pet) minuta je odbijao da nas udostoji svog pogleda, a na molbu za jelovnikom je napravio grimasu gađenja koju se svojski trudio da zadrži svaki put kad prođe pored našeg stola.

Ukoliko izuzmemo to da smo pri svakoj narudžbini osećali strepnju poput Kvazimoda koji pita arhiđakona Frola da li sme da izađe iz crkve, utisak o ovoj kafani je pozitivan i definitivno bolji od očekivanog. Pri gledanju jelovnika, prvo su nas obradovale cene koje su savršeno prosečne i prihvatljive, a nakon toga – pozamašan izbor klope i pića. Klopa je, naravno, domaća, vešto spravljena i u sasvim finim porcijama, dok od pića izvajamo srBsko nacionalno blago – odličnu rakiju.. Ansambl  vina je takođe za pohvalu, a pivo je jeftinije nego u većini kafića, tako da je sasvim očekivano da se ovde i napijete k'o ljudi.

U svakom slučaju – nemojte da imate predrasude prema kafanama..i izbegavajte osuđujući pogled konobara.

Iće i piće: 4,5
Prateća kafanska rekvizita: 3,75 (konobar je kriv)


No comments:

Post a Comment