Thursday, March 22, 2012

Byblos


Nebojšina 6
011/2441938

„Byblos“ je restoran libanske kuhinje smešten u krugu Karađorđevog parka. Enterijer je sređen u nekom modernom trendy fazonu, sa fensi lampama i nameštajem, i da nije imena koje evocira na stare Feničane i nekih arapskih slova po zidovima, ne biste ni posumnjali da ovde služe bliskoistočnjačku klopu.

     No, čega nema u izlogu, ima u jelovniku – čim počnete da ga prelistavate, sve vam je jasno. Ili ipak nije? Ko je ikada jeo Sambusik ili Rakakat jebneh? Ili ko je ikada pravilno izgovorio ove reči? I tako, budući da smo potpuni laici po pitanju libanske hrane i arapskog jezika, rešili smo da se prepustimo trenutku i da probamo od svega po malo. Ljubazna konobarica nam je prvo donela miks mezetluka – kombinaciju različitih toplih i hladnih predjela – da se od svega čapne po koji zalogaj. Usledila su dva iznenađenja. Prvo - sve to je vrlo ukusno, pikantno, dobrano začinjeno znanim i neznanim mirođijama (mekušci neka ne pokušavaju), neobično, s mesom, bez mesa, pitice, pituljice, namazi, prelivi. Stvarno treba probati, teško je opisati. Drugo iznenađenje je vezano za leblebije. Svako ko misli da je ova biljka samo makedonska alternativa kikirikiju - nije u pravu. Libanci od leblebija prave sve i svašta (u jednom trenutku smo pomislili da je čitav restoran, skupa sa stvarima i osobljem, sazdan od vešto kamufliranih leblebija). Izbor glavnih jela je takođe zanimljiv i nesvakidašnji (samo da napomenemo da kebab prave na sto načina sa sto začina). Uz sve ove đakonije posluženo je i vrhunsko, kidačko, jebekevu libansko vino, koje bi svako trebalo da okuša barem jednom u životu.

     Jedini problemčić u celoj priči jesu cene. Nešto su više od proseka, i da bi čovek probao sve što poželi sa menija ovog restorana mora biti solidno „platežno sposoban“ u datom trenutku. S druge strane, ovdašnji prosečni stomaci ionako nisu naviknuti da u sebe trpaju onoliko začinjenu ’ranu preterano često, tako da se novci za umerene i povremene posete „Byblos“-u možda i mogu uštedeti.

Iće i piće: 5
Prateća kafanska rekvizita: 4
                                         evo đakonija

No comments:

Post a Comment