Thursday, March 22, 2012

El Escondite De Ramiro (Kod Španca)


Vojvode Dobrnjca 4
061/6648718; 011/2759092

Ovo restoransko blago smo otkrili sasvim slučajno, prolazeći komšilukom. Ušuškana u podrumu neke zgrade u Vojvode Dobrnjca, s pogledom na Botaničku Baštu, taverna “Kod Španca” predstavlja viziju raja svakog istinskog ljubitelja krkanluka.

Mesto je malo, veličine prosečnog lokalnog kafića – ipak, uređeno je u stilu mediteranskih restorana. Po zidovima vise slike iz gazdinog rodnog kraja, kao i gomila sitnih para, za koje pretpostavljamo da su ostatak od bakšiša. S obzirom na neveliki broj stolova u lokalu (tri), ova zavučena taverna je idealna za impresioniranje osobe koja je predmet Vašeg interesovanja. Ipak, potrudite se da rezervišete sto, jer se dešava da u restoranu naiđete na čitav pijani hor koji je banuo na “po jednu” čašicu nakon probe.

Elem, gazda, koji je kao što naslov kaže – iz Španije, smatra ličnim neuspehom ako se ne zaljubite u njegov restoran. Kako su nas majke učile – ljubav i hrana su usko povezani, tako da mu nije teško da uspe u svojoj nameri. Napraviće sijaset đakonija samo za Vas, nalokaće Vas rajskim nektarima od grožđa, a ukoliko slučajno dođete na dan nekog španskog praznika – očekujte da ćete biti posluženi  dodatno i specijalitetima karakterističnim za taj dan. Ako mu se dopadnete, sledi i specijalni performans spravljanja fenomenalne španske verzije kuvane rakije. Gazda, poput Panoramiksa*, mućka svoj čarobni napitak u velikom kazanu i, dok Vi pokušavate da ispratite koje je sve sastojke ubacio u isti, svetla se gase, a kazan kreće da gori. Nakon toga sledi bacanje vatre, iz kazana, u kazan, a Vama ništa nije jasno i imate utisak da prisustvujete kakvom keltskom ritualu. Lako je ušljemati se od tog likvidnog delikatesa, a za dodatnu pomoć su tu nadrealno dobra španska vina.

Što se same klope tiče – raspametiće Vas. Nakon obroka kod Ramira, osećaćete se kao Jabba the Hutt, ali nećete žaliti ni za čim! Ako, recimo, naručujete paelju, možete da izvoljevate kol’ko god ‘oćete – tu ide sve i svašta, a gazdi ne smeta da prilagođava svoje recepte Vašim prohtevima.. Ukoliko ste ljubitelj ukusa najinteligentnijih domaćih životinja – preporučujemo da naručite Prasence (naziv jela je doslovno citiran iz jelovnika).. Biće Vam poslužen svinjski bebac od 5 kila, slađi od prasića iz crtaća, a ukusniji od ijednog pečenja koje ste ikada probali. Ono je najskuplje i preporučuje se za veću grupu ljudi. Ipak, u slučaju da imate takmičarski želudac, niko Vas neće osuđivati ako veći deo prasenceta zadržite za sebe. Šta se desi kod Ramira, ostaje kod Ramira.

*Panoramiks- druid iz Asteriksovog sela 

Iće i piće: 6
Prateća kafanska rekvizita: 6


                                       fotke vatre uslikala Oxana Krutenyuk

No comments:

Post a Comment