Thursday, March 22, 2012

Jevrem


Gospodar Jevremova 36
011/3284746; 011/3285635

Restoran „Jevrem“ je na sopstvenoj internet prezentaciji opisan kao „nezaobilazno mesto za sve važne posetioce Beograda: predsednike, ministre, filmske i muzičke zvezde i ostale“. Neka Vas citirani opis ne pokoleba. Za vreme naših poseta ovom divnom beogradskom lokalu nije bilo nijednog prdonje/prdonjke (valjda se ovako zove ženski prdonja) iz navedenih branši. Naprotiv, sve neki fini i čestiti ljudi, i baš ničega i nikoga čije bi Vas grozno poznato lice uzrujalo.

     Enterijer (da ne kažemo unutrašnjost) je picnut sa ukusom i merom, onako domaćinski. Niti vrišti, niti pišti, već je sve kako valja, što se iz priloženih fotografija može i videti. Velika prednost ožderavanja i oblokavanja u „Jevremu“ jeste letnja bašta, jedna od najlepših u gradu, smeštena između starih dorćolskih zgrada, sa hrpom raznog zeleniša i cveća.

     Pošto smo dočarali ono što prija oku, red je da pređemo na zadovoljenje organa latinskog imena ventriculus, u narodu poznatijeg kao želudac. Na tom planu vas „Jevrem“ sigurno neće razočarati. Izbor je zaista veliki i prirodno stanište vašeg ručka može imati raspon od morskih dubina do šumadijske štale. Posebno bismo Vam preporučili specijalitete od mangulice, te plemenite živuljke svinjskoga roda, i to ne zbog toga što nema mnogo holesterola (koga zabole za holesterol), nego zbog toga što je milina dok jedeš. Od ovog čekinjastog svinjčeta u „Jevremu“ služe sve – od čvaraka do krmenadli. Od pića imaju svega, a rakijica je prava bombona – gre’ota da se ne proba.

     I još da se ponešto kaže o pražnjenju buđelara. Cene su, s obzirom na veličinu porcije i kvalitet klope, sasvim pristojne (porcija nekog finog mesišta je u proseku 700 dinara). Prema tome, ne žalite mukom stečene novce, nego „odvojte od usta, u usta će Vam se vratiti“ – kako je govorio mudri Sidarta Gautama.

Iće i piće: 6
Prateća kafanska rekvizita: 6


No comments:

Post a Comment