Thursday, November 10, 2011

So i biber

 Staro sajmište 19
064/6411929
Da se ogradimo na samom početku. Vlasnik restorana „So i biber“ nam ni dinara nije dao za hvalospev koji sledi. „So i biber“ jednostavno zaslužuje svaku izrečenu pohvalu. To je jedan od najboljih lokala na svetu i samo glupak ili nekakav militantni borac za prava životinja mu može naći zamerku. Mesta ima kol’ko hoćeš. Sve je fino uređeno i čak eleganci picnuto (uz malo kičerice, al’ to je opšte mesto u novim restoranima, što bi predstavljalo smetnju eventualno Biljani Vilimon i nikome više).
Osoblje je profi, ljubazno, pažljivo prema gostima (nekom tipu koji je sedeo za stolom do našeg konobar je izvlačio fleku sa košulje, jer se ovaj, verovatno uzbuđen džinovskom porcijom, malčice usvinjio).
U jelovniku ima apsolutno svega i sve to je veoma povoljno. Gotova kuvana jela (gulaš i sl.) koštaju samo 250 kinti. Takođe, recimo još da su cene mesa sa roštilja niže nego na nekim uličnim kioscima – 450g ćevapa košta 460 dinara. I gramaža u jelovniku je zaista jednaka gramaži mesa u tanjiru! Punjena vešalica VUK (sa kačkavaljem, šunkom, pečurkama i kiselim krastavčićima) i Karađorđeva šnicla su toliko džambo (pola kilograma), da se čovek jedva izbori sa njima. O 'vak'oj hrani se sanja, nad njom se bali, u nju se uranja.
Cene pića su posebna priča – manje su nego u bilo kom bircuzu ili kafiću. Čašica vrhunske dunje košta 95 dinara, litar domaćeg župskog vina je 460, normalno točeno pivo 110, a flajka vinca s pedigreom kao što je Chardonnay Radovanović - 1000 dinara (po drugim kafanama je od 1800 do 2500). I ostala pića su neshvatljivo jeftina, kao npr. odličan konjak i viski, al’ smo se mi zadržali na bogovskoj rakiji.
Dakle, preporučljivo je svratiti u „So i biber“ bilo da Vam je namera da se ožderete, bilo da jednostavno želite da se kvalitetno obločete. Naša preporuka je sledeća – uštedite novac, ne kupujte novu odeću, ne šaljite decu u obdanište (nek’ ih čuvaju baba i deda), ne uzimajte životno osiguranje (to se Divac za’ebava), ne dajte pare Katarini Rebrači – nego pametno investirajte u svoj stomak i dušu boravkom na ovom rajskom mestu.
Iće i piće: 6+
Prateća kafanska rekvizita: 6+

9 comments:

  1. Znači posle Pinka i Kuhinje još jedno mesto, a jasno je i zašto :)
    Posetio sam 95% mesta koje ste do sada obišli i nemam zamerki na napisano, svaka čast.
    Hoćemo još !

    ReplyDelete
  2. Blagodarimo na ovim lepim rečima Marko!
    "Pink" i "Kuhinju" još uvek nismo posetili, al' planiramo u budućnosti i uvereni smo da se nećemo pokajati.. "So i biber" nam najviše odgovara zbog lokacije, pa će nas osoblje ovog hrama krkanluka često viđati:D..
    Nove tekstove spremamo - biće njih par do kraja nedelje! (treba obići sve te kafane;D)

    ReplyDelete
  3. Cestitam vam na predanosti i duhovito napisanim tekstovima.
    I nama ta lokacija odgovara, pa planiramo kolko uskoro da ga posetimo.
    Pozdrav,
    Jasna

    ReplyDelete
  4. Ne bih da vam kvarim dozivljaj, ali da li ste znali da su prostorije restorana 'so i biber' bile mrtvacnica logora na starom sajmistu za vreme drugog svetskog rata?

    ReplyDelete
  5. Saznali smo skoro.. Nemamo ništa protiv, svako od nas ima mračnu prošlost!:D

    ReplyDelete
  6. Juče se razbismo od klope na vašu preporuku!!! Hvala i samo tako nastavite :))

    Pozz
    Ljuta Guja

    ReplyDelete
  7. Posetio sam nedavno po vašoj preporuci ovaj restoran tj. kafanu, sa prijateljima. Veliko razočarenje. Počevši od preležernog odnosa konobara, koji nas je požurivao da poručimo tek što smo seli na klimavi sto i neudobne stolice, obraćajući nam se per se?! Porcije su prevelike, pretendujući da količinom nadoknade nedostatak kvaliteta. Biftek sa sosom od vrganja nije bio biftek već poveće parče goveđeg buta. Teletina (opet govedina) pod sačem suva i bezukusna. Piletina u sosu od suvih šljiva takođe razočarenje - bezličan brašnjavi sos sa naknadno dodatim suvim šljivama, wtf?
    Ukratko, obrukao sam se pred prijateljima. Nikad više.

    ReplyDelete