Thursday, November 10, 2011

Kolarac

Knez Mihailova 46
011/636997
Rečenica „Idemo do Kolarca“ zbuniće isključivo 0,03% beogradskog živišta, što je bukvalno čašica rakije ljudi. Oni će se pitati da l' se ide na koncert il' na pivo, dok će velika većina imati isključivo ideju o ovoj drugoj opciji, tj. o odlasku u kafanu na sred Knez Mihailove.
„Kolarac“ sa sobom vuče epitet boemštine, što zbog istorijata, što zbog ekipe koja dolazi. Pored uobičajenih poštovalaca 'vak'ih mesta kao što su omladina, pijanci i kojekakvi profesori (ne nužno odvojene kategorije), ovde se može naići i na muzičare koji u kafani prebivaju pre/posle koncerta, pre/posle proba, a ponekad i za vreme istih – ukoliko se ovo „pre“ oduži. Kreću se u čoporima ili malim grupama i veliki su ljubitelji dobre kapljice. Dešava se da zapevaju ili zasviraju, mada retko, jer im je toga uglavnom preko glave. Njih ćete razlikovati od ostalih pijanaca u kafani po specifičnim izraslinama u vidu instrumenata. Ako za muzičkim stolom vidite osobu bez pomenutog dodatka – u pitanju su pijanisti/dirigenti/pevači. U retkim situacijama, kada su izdvojeni iz čopora – ne možete ih razlikovati od regularnih mušterija.
Osoblje je ljubazno i old school. Neće previše pričati s Vama, ali vrlo dobro pamte lica, pa će Vam, već posle treće posete kafani, reći:“Ooo, dobArdan.. Kako ćemo, uobičajeno?“, doneti kilo vina, kilo piva i 2 rakije, i učiniti da se osećate k'o domaći.
Lepo je za posesti, a i prostrano, tako da ovde možete doći ukoliko ste slučajno organizovali „ekskurzija“ veče, to jest' ako ste neplanirano pozvali 30 ljudi i to shvatili tek pola sata pred nalaženje s njima. Fina je i bašta koja se nalazi iza kafane (ne mislimo na stolove koji džedže po sred Kneza).
Ipak, postoji caka. Kol'ko god ovde bilo prijatno, izbor ića i pića nije neki, posebno ako se uzmu u obzir i cene. Jeftini nisu, rakija je šećeruša, a vino je dobro samo za špricer. Ovde pijte pivo i tinjak. Tak'o je mesto.
Klopa je domaća, klasična, u šnj porcijama, sa cenom koju ne zaslužuje. Ako jedete, naručite nešto sa dnevnog menija, ili neko od gotovih jela – jeftinije je, a porcija je ista kao i najskuplji obrok iz jelovnika. Nije loše, al' nije ništa specijalno. „Kolarac“ je nekako više za cirkanje uz kakvo meze za podlogu (npr. pomfrit..ili ćevape).
Iće i piće: 3
Prateća kafanska rekvizita: 3,5

No comments:

Post a Comment