Monday, December 12, 2011

Šta je tu je


Cara Dušana 18 (ugao sa Rige od Fere)
011/2910629


Pravo meraklijsko mesto! Mala i zavučena kafanica – udobna, topla, drvena, šarena, sa sve sušenim paprikama, goblenima, vezovima, umotana u pirotske ćilime.. Ovde se mogu videti svakakve face, ali verovatno ih nećete primetiti jer ćete biti fokusirani na sopstveni užitak.. Na zidovima vise slike starih srpskih porodica, Njegoša, Kosovske bitke i Tita (doduše, možda su je skinuli, jer je ne primetismo prošli put). U pozadini piče tamburice, pa Vam sve 'nako milina oko srca.


Glavna konobarica je uvek tu. Iako ona nije vlasnik kafane, imaćete utisak da je gazda. Sama se obračunava sa svim gostima bilo da su u pitanju mlađani poštovaoci srpskih jela, ili matori pijanci iz kraja – ona ima taj neki čučuk-stanački karakter: sa svima je dobra jer je svi poštuju, s njom nema šale. Život je nije štedeo, al' nije ni ona štedela život. Nije usiljeno ljubazna, al' će se prema Vama ponašati kao da Vam je, recimo, strina. Preporučiće Vam šta je tog dana dobro od klope, šta Vam uz to najbolje ide, šta ne ide itd. .


Klopa je odlična, porcija obilna, a cene sasvim korektne. Držite se preporuke domaćice, jer nije svaki dan isto jelo za nahvaliti. Mućkalica je bogovska, kupus svadbarski, a na pečenju ne štede. Uz to služe i sjajne sireve, meze, pogače, proje, i ostale slavske specijalitete. Pihtije im nisu neke, al' ne zameramo - većina ljudi ne ljubi ovaj specijalitet, a oni koji su konzumenti istog, uglavnom su i istančanog nepca i drže se kuhinja svojih majki i bajki (postoji i opcija poštovanja kuhinja tuđih majki i bajki: „Au brate, je '' se sećaš onih pihtija š'o smo jeli kod Marka na slavi, pune mesa, a providne k'o suza, ijjjaaao..“). Što se dezerta tiče, drže se domaćih delikatesa kao što su pite od jabuke, bundeve i ostala bagra. Divota!


Piće nije skupo, to jest' drže se kafićkih cena. Rakija je fina, vino domaće i jeftino, a pivo 'ladno, veliko, točeno i u keramičkoj posudi – tako da liči na mleko. Sve je tu i spremno za vrhunski krkanluk!


Iće i piće: 5
Prateća kafanska rekvizita: 5



2 comments: