Monday, December 12, 2011

Madera


Bulevar kralja Aleksandra 43
011/3231332; 011/3247148


Madera je jedno od najpoznatijih beogradskih eleganci mesta. Ovde dolaze „stare beogradske porodice“(prepoznajemo ih po picnutim babcima koji se sećaju kralja), politički funkcioneri, novopečeni i staropečeni bogataši, ili 'pak nji'ovi sinovi s devojkama.. Mi, igrom slučaja, ne spadamo ni u jednu od ovih kategorija, ali banemo u ovaj restoran ponekad, kad smo pri parama.
Ipak, osoblje je jako ljubazno prema svima (pa i prema nama uljezima), a usluga je relativno brza – uprkos konstantnoj gužvi i specijalnim zahtevima regularnih mušterija:


Funkcioner bogatun: „Majstore, daj mi deder onaj šampanjac Kristal sa zlatom i tri punjena pauna, al' da onaj jedan bude manje masTan i bez sira – ćera mi je intolerantna na mlečne proizvode.“
Konobar: „Ali vele-poštovani, ne služimo paunjeninu, mogu li da prepor..“
Fb: „Ja sam svoje rek'o, na tebi je da delaš. 'ajd'  presto sad i nemoj da te sanjam!“


Što se samog izgleda mesta tiče – picnuto je dozlaboga. Najupečatljivija je prelepa, prostrana bašta (unutra nikada nismo ni sedeli) koja je ušušurena u Tašmajdanskom parku. Znamo šta mislite, ali bez brige – u Maderi nećete biti ometeni uznemiravajućim prizorima „novog Taša“ poput disko fontane i impozantnog spomenika nekadašnjem tiraninu Azerbejdžana. Prisutna je i kozmetička opremljenost klonje, koja postaje tipična za većinu eleganci mesta (kreme, dezodoransi, tamponi, jednokratne četkice za zube, pomorandže, i slični aksesorari).


Sve ovo gore-pomenuto ukazuje na visinu cena u lokalu. Boravak u Maderi nije nepriuštiv, ali da je skup – jeste! Klopa je vrhunski spravljena (nemaju propusta) , al' za jednu količinski prosečnu porciju treba da odvojite oko soma dinara.. Kujna je domaća i internacionalna, al' ovde Vam je bolje da uzmete neki egzotični gurmanluk – kad je bal, nek' je masken. Srbijanske specijalitete jedite u nekoj drugoj kafani za manje para. Takođe, uz glavno jelo možete da naručite i kakav perverzni sos ili sir – al' to će sve da Vas osiromaši. Nešto su povoljnije cene kojekakvih pasta i jela s roštilja.


Od napijanja nema ništa, ukoliko niste spremni da potrošite 3 prosečne plate u Srbiji. Držite se kratkih pića, efektnije je. Služe dunju koja je izašla iz raja.


Iće i piće: 4,75
Prateća kafanska rekvizita: 5



No comments:

Post a Comment