Gospodar Jevremova 36
011/3284746; 011/3285635
Restoran „Jevrem“ je na sopstvenoj
internet prezentaciji opisan kao „nezaobilazno
mesto za sve važne posetioce Beograda: predsednike, ministre, filmske i muzičke
zvezde i ostale“. Neka Vas citirani opis ne pokoleba. Za vreme naših poseta
ovom divnom beogradskom lokalu nije bilo nijednog prdonje/prdonjke (valjda se
ovako zove ženski prdonja) iz navedenih branši. Naprotiv, sve neki fini i
čestiti ljudi, i baš ničega i nikoga čije bi Vas grozno poznato lice uzrujalo.
Enterijer (da ne kažemo unutrašnjost) je picnut sa ukusom i merom, onako
domaćinski. Niti vrišti, niti pišti, već je sve kako valja, što se iz priloženih
fotografija može i videti. Velika prednost ožderavanja i oblokavanja u
„Jevremu“ jeste letnja bašta, jedna od najlepših u gradu, smeštena između
starih dorćolskih zgrada, sa hrpom raznog zeleniša i cveća.
Pošto smo dočarali ono što prija oku, red je da pređemo na zadovoljenje
organa latinskog imena ventriculus, u
narodu poznatijeg kao želudac. Na tom planu vas „Jevrem“ sigurno neće
razočarati. Izbor je zaista veliki i prirodno stanište vašeg ručka može imati
raspon od morskih dubina do šumadijske štale. Posebno bismo Vam preporučili
specijalitete od mangulice, te plemenite živuljke svinjskoga roda, i to ne zbog
toga što nema mnogo holesterola (koga zabole za holesterol), nego zbog toga što
je milina dok jedeš. Od ovog čekinjastog svinjčeta u „Jevremu“ služe sve – od
čvaraka do krmenadli. Od pića imaju svega, a rakijica je prava bombona –
gre’ota da se ne proba.
I još da se ponešto kaže o pražnjenju buđelara. Cene su, s obzirom na
veličinu porcije i kvalitet klope, sasvim pristojne (porcija nekog finog
mesišta je u proseku 700 dinara). Prema tome, ne žalite mukom stečene novce,
nego „odvojte od usta, u usta će Vam se
vratiti“ – kako je govorio mudri Sidarta Gautama.
Iće i piće: 6
Prateća kafanska rekvizita: 6
No comments:
Post a Comment