Nebojšina 6
011/2441938
„Byblos“ je
restoran libanske kuhinje smešten u krugu Karađorđevog parka. Enterijer je
sređen u nekom modernom trendy fazonu, sa fensi lampama i nameštajem, i da nije
imena koje evocira na stare Feničane i nekih arapskih slova po zidovima, ne
biste ni posumnjali da ovde služe bliskoistočnjačku klopu.
No, čega nema u izlogu, ima u jelovniku –
čim počnete da ga prelistavate, sve vam je jasno. Ili ipak nije? Ko je ikada
jeo Sambusik ili Rakakat jebneh? Ili ko je ikada pravilno izgovorio ove reči? I tako, budući da smo potpuni laici po
pitanju libanske hrane i arapskog jezika, rešili smo da se prepustimo trenutku
i da probamo od svega po malo. Ljubazna konobarica nam je prvo donela miks
mezetluka – kombinaciju različitih toplih i hladnih predjela – da se od svega
čapne po koji zalogaj. Usledila su dva iznenađenja. Prvo - sve to je vrlo
ukusno, pikantno, dobrano začinjeno znanim i neznanim mirođijama (mekušci neka
ne pokušavaju), neobično, s mesom, bez mesa, pitice, pituljice, namazi,
prelivi. Stvarno treba probati, teško je opisati. Drugo iznenađenje je vezano
za leblebije. Svako ko misli da je ova biljka samo makedonska alternativa
kikirikiju - nije u pravu. Libanci od leblebija prave sve i svašta (u jednom
trenutku smo pomislili da je čitav restoran, skupa sa stvarima i osobljem,
sazdan od vešto kamufliranih leblebija). Izbor glavnih jela je takođe zanimljiv
i nesvakidašnji (samo da napomenemo da kebab prave na sto načina sa sto
začina). Uz sve ove đakonije posluženo je i vrhunsko, kidačko, jebekevu
libansko vino, koje bi svako trebalo da okuša barem jednom u životu.
Jedini problemčić u celoj priči jesu cene.
Nešto su više od proseka, i da bi čovek probao sve što poželi sa menija ovog
restorana mora biti solidno „platežno sposoban“ u datom trenutku. S druge
strane, ovdašnji prosečni stomaci ionako nisu naviknuti da u sebe trpaju
onoliko začinjenu ’ranu preterano često, tako da se novci za umerene i
povremene posete „Byblos“-u možda i mogu uštedeti.
Iće i piće: 5
Prateća kafanska rekvizita: 4
evo đakonija
No comments:
Post a Comment