Vojvode Dobrnjca 4
061/6648718; 011/2759092
Ovo restoransko blago smo otkrili sasvim slučajno,
prolazeći komšilukom. Ušuškana u podrumu neke zgrade u Vojvode Dobrnjca, s
pogledom na Botaničku Baštu, taverna “Kod Španca” predstavlja viziju raja
svakog istinskog ljubitelja krkanluka.
Mesto je malo, veličine prosečnog lokalnog kafića –
ipak, uređeno je u stilu mediteranskih restorana. Po zidovima vise slike iz
gazdinog rodnog kraja, kao i gomila sitnih para, za koje pretpostavljamo da su
ostatak od bakšiša. S obzirom na neveliki broj stolova u lokalu (tri), ova
zavučena taverna je idealna za impresioniranje osobe koja je predmet Vašeg
interesovanja. Ipak, potrudite se da rezervišete sto, jer se dešava da u
restoranu naiđete na čitav pijani hor koji je banuo na “po jednu” čašicu nakon
probe.
Elem, gazda, koji je kao što naslov kaže – iz Španije, smatra
ličnim neuspehom ako se ne zaljubite u njegov restoran. Kako su nas majke učile
– ljubav i hrana su usko povezani, tako da mu nije teško da uspe u svojoj
nameri. Napraviće sijaset đakonija samo za Vas, nalokaće Vas rajskim nektarima
od grožđa, a ukoliko slučajno dođete na dan nekog španskog praznika – očekujte
da ćete biti posluženi dodatno i
specijalitetima karakterističnim za taj dan. Ako mu se dopadnete, sledi i
specijalni performans spravljanja fenomenalne španske verzije kuvane rakije.
Gazda, poput Panoramiksa*, mućka svoj čarobni napitak u velikom kazanu i, dok
Vi pokušavate da ispratite koje je sve sastojke ubacio u isti, svetla se gase,
a kazan kreće da gori. Nakon toga sledi bacanje vatre, iz kazana, u kazan, a
Vama ništa nije jasno i imate utisak da prisustvujete kakvom keltskom ritualu. Lako
je ušljemati se od tog likvidnog delikatesa, a za dodatnu pomoć su tu nadrealno
dobra španska vina.
Što se same klope tiče – raspametiće Vas. Nakon obroka
kod Ramira, osećaćete se kao Jabba the Hutt, ali nećete žaliti ni za čim! Ako,
recimo, naručujete paelju, možete da izvoljevate kol’ko god ‘oćete – tu ide sve
i svašta, a gazdi ne smeta da prilagođava svoje recepte Vašim prohtevima..
Ukoliko ste ljubitelj ukusa najinteligentnijih domaćih životinja –
preporučujemo da naručite Prasence
(naziv jela je doslovno citiran iz jelovnika).. Biće Vam poslužen svinjski
bebac od 5 kila, slađi od prasića iz crtaća, a ukusniji od ijednog pečenja koje
ste ikada probali. Ono je najskuplje i preporučuje se za veću grupu ljudi.
Ipak, u slučaju da imate takmičarski želudac, niko Vas neće osuđivati ako veći
deo prasenceta zadržite za sebe. Šta se desi kod Ramira, ostaje kod Ramira.
Iće
i piće: 6
Prateća
kafanska rekvizita: 6
No comments:
Post a Comment